MDM MDS Reeks

De noodzaak van Master Data Management voor een datagedreven organisatie

De behoefte van bedrijven en instellingen om datagedreven beslissingen te kunnen nemen groeit. Het is noodzakelijk om te beschikken over de juiste data en om een zo compleet mogelijk beeld te hebben van de eigen organisatie, klanten en partners. In de komende blogserie ga ik in op onderwerpen die randvoorwaarden zijn om datagedreven te kunnen worden.

Een belangrijk onderwerp hierin is Master Data Management (MDM). Dit onderwerp zal ik verder toelichten en ik leg uit wat dit betekent in het kader van datagedreven werken.

In de zoektocht naar het complete beeld moeten veel gegevens gecombineerd en geïntegreerd worden. Voor het maken van een klantbeeld is het bijvoorbeeld nodig om CRM-gegevens, helpdeskgegevens, betaalgegevens en ordergegevens te combineren. Om te komen tot het geïntegreerde klantbeeld moeten de klantgegevens gekoppeld worden. Er moet als ware een sleutelkastje komen waarbij alle sleutelgegevens van een klant worden verzameld. Lang niet alle systemen hebben namelijk dezelfde identificatie voor een klant, zoals onderstaande afbeelding laat zien. De sleutel is verschillend voor alle vier de systemen, terwijl dit wel over dezelfde persoon gaat.

Figuur 1 Voorbeeld Klantidentifiactiesleutels

Figuur 1: Voorbeeld klant identificatie sleutels van Klant 1

Behalve voor het bovenstaande voorbeeld voor het sleutelkastje voor klanten is dit principe voor nog veel meer soorten data toepasbaar, denk hierbij aan campagnes, locatiegegevens, producten en machines. Juist in het kader van IoT oplossingen is het koppelen van data over meerdere bronnen heen noodzakelijk, aangezien IoT oplossingen niet het hele beeld geven. Denk hierbij aan sensoren op een productiemachine, gekoppeld aan het onderhoudssysteem met de onderhoudsactiviteiten. Beide databronnen kunnen gecombineerd worden om juist de data van die specifieke machine te kunnen gebruiken om bijvoorbeeld het kapot gaan van de machine te voorspellen.

In de komende blogserie ga ik in op de mogelijkheden die Microsoft Master Data Services (MDS) biedt om in dit MDM-patroon te voorzien. De onderstaande onderwerpen worden behandeld.

Figuur 2 Processtappen MDM Voor MDS

Figuur 2: MDM processtappen voor Master Data Services (MDS)

De eerstvolgende blog zal gaan over het configureren van het model in MDS. Ik zal daarin de vraag “hoe implementeer ik dit patroon met behulp van MDS?” beantwoorden. De onderwerpen ‘Gegevens laden’ en ‘MDS gebruiken’ worden verder uitgewerkt aan de hand van het voorbeeld in figuur 1 met de verschillende identificerende sleutels van Klant 1.